[website ontwerp] [website bouwen] [informatie over de jeugdbrandweer]
[welkom bij jeugdbrandweer Haarlemmermeer]
[korps informatie]
[contact informatie]
[foto`s en films van wedstrijden en andere evenementen]
[]

Wie zijn wij?


Jeugdbrandweer Haarlemmermeer is opgericht in mei 1964 als kweekvijver voor de vrijwillige brandweer.


Wat doen we wel en wat doen we niet?

Bij de jeugdbrandweer leer je de basis van het brandweervak. Hierbij moet je denken aan het uit- en oprollen van slangen, het inschatten van een brand en het redden van slachtoffers. Deze kennis wordt overgebracht door ervaren brandweermensen en wordt daarna toegepast in de praktijk.

Naast de oefeningen en de theorieavonden worden er ook uitstapjes georganiseerd. Zo gaan van tijd tot tijd kijken op een andere kazerne of brengen we een bezoekje aan de alarmcentrale.

De jeugdbrandweer is niet inzetbaar voor echte brand en wordt dus niet naar meldingen gestuurd. We oefenen nooit met echt vuur, maar met knetterkasten en lichtslangen. Zo proberen we een brand goed te simuleren. We hebben dus ook geen ademlucht nodig, waar we dus ook niet mee oefenen.

Oefenavond

Tijdens het oefenen spelen we met zes mensen per team. De bedoeling van de inzet is dat er met het gehele team geprobeerd wordt om de brand te blussen, die brand is uiteraard fictief (lichtslangen en vlammenborden).

Ook word er door diverse ploegen regelmatig aan sport en spel gedaan. Hierbij kan je denken aan een avond in een gymzaal maar ook het zogenaamde spuitvoetbal is een onderdeel wat vooral in de zomer word uitgevoerd. Het idee is hetzelfde als gewoon voetbal alleen dan met brandslangen en water

Junioren en Aspiranten

Landelijk is er besloten dat we de leden indelen in twee teams: de junioren en de aspiranten.
Het juniorenteam bestaat uit alle leden tot zestien jaar. In dit team wordt alleen geoefend met Lage Druk. Als je zestien bent stroom je door naar de Aspiranten. In dat team blijf je tot en met het jaar waarin je achtien wordt.
Nadat je achtien bent geworden is er bij de Jeugdbrandweer in principe geen plaats meer voor je, het is dan de bedoeling dat je (als je dat wilt) gaat solliciteren bij een brandweerkorps.

.